Zlatar

Za istinski odmor i revitalizaciju organizma, za dušu i telo, Zlatar je odličan izbor: Bujna šumska vegetacija (bor, jela, smrča, breza…) i prosečna nadmorska visina od 1 200 –  1 400 m, čine vazduh na Zlataru izuzetno kvalitetnim, zbog čega ova planina uživa status vazdušne banje. Boravak u ovoj oazi čiste prirode obezbediće vam potpunu relaksaciju i opuštanje.

Guste šume, mirisne livade i proplanci, živopisna sela, specijaliteti domaće kuhinje, čine Zlatar jednom od najlepših planina u Srbiji, koju turisti još uvek otkrivaju, pogodnu za sve vrste turizma. Planina Zlatar, po morfologiji, klimi i biljnom pokrivaču, odnosno autentičnoj prirodi, svrstava se u značajne turističke regije.

Impozantna prirodna i kulturna bogatstva koja okružuju Zlatar, pružaju mogućnost da ovde svako pronađe nešto za “svoju dušu”. Blizina čudesnog kanjona i specijalnog rezervata Uvac, avanturistima je idealna prilika za šetnju kroz divlju prirodu i vidikovce od kojih zastaje dah.

Jedna od najvećih atrakcija Zlatara, koja poslednjih godina mami sve više turista je krstarenje kanjonom Uvca, kroz čuvene, slikovite meandre čije litice su dom beloglavih supova. Ovim gospodarima neba, sa rasponom krila i do tri metra, kanjon Uvca je najveće stanište na Balkanu.